Spotify stäms i USA

Det svenskstartade företaget Spotify är världens största musiktjänst för streaming av musik. Spelare kan finna tusentals låtar och artister genom att använda Spotifys egna app. Här kan du spela dina favoriter eller varför inte hitta nya favoriter genom att gå igenom veckans topplistor. Det svenskägda företaget har över 140 miljoner användare världens över, nu har Spotify dock blivit stämda.

Stäms av Sosa Entertainment

Spotify stäms på 10 miljarder kronor då Sosa Entertainment tillsammans med sitt systerbolag Pro Music Rights anser att företaget inte betalat ut royalties till artister och musikbolag. År 2006 startades Spotify med tanken att kunna erbjuda människor ett sätt att lyssna på musik lagligt. Det var dock inte förens år 2010 som Spotify blev tillgängligt för alla där du som kund kan bestämma om du vill ha med reklam eller utan.

Stämningsansökan från Sosa Entertainment

Själva stämningsansökan från Sosa Entertainment tar upp att Spotify har raderat låtar utan att informera. Detta skedde i maj år 2017. Irritation har även skapats tack vare att varken artisterna eller musikbolaget själva har fått någon förklaring eller chans att uttala sig. Det har även varit irriterat från Spotifys håll som gått ut med att anledningen är att vissa låtar har streamats för många gånger.

Blivit stämda förut

Trots att Spotify används världen över och levererar musik från kända artister till mindre kända är det inte första gången Spotify blir stämda. Spotify har nämligen tidigare varit i blåsväder då de hamnat i kant med både Warner Music Group och bolaget Wixen. Sosa Entertainment har även nu anklagat Spotify att försvinnandet av deras låtar har haft stora konsekvenser för företaget då bland annat ett samarbete har avbrutits.