Goyada i konkurs – 10 000-tals svenskar drabbade

Goyada som sålde kontantkort till mobiltelefoner på ett innovativt och enklare sätt har försatts i konkurs. Via Goyadas hemsida gick det lätt och snabbt att ladda upp likvida medel på olika kontantkort till samtliga stora mobiloperatörer, såsom Lycamobile, Comviq, Hallon, Telenor, Tre och Telia. Olika betalsätt kunde användas vid betalningen, till exempel Swish. Även systerbolaget Cashcom, som sålde presentkort, är försatt i konkurs.

10 000 presentkort värdelösa

Man befarar att det kan röra sig om 10 000-tals drabbade om de köpta presentkorten blir värdelösa. Goyada har skulder upp emot 250 miljoner kronor och begärdes i konkurs av bland annat de telefonbolag man gjorde affärer med. Goyada var även skyldiga systerbolaget pengar och eftersom man inte kunde betala dem blev även Cashcom försatt i konkurs. Vissa företag har gått ut med information att de kommer att lösa in de drabbade kundernas presentkort.

Vart har pengarna tagit vägen?

Företaget hade skulder på över en kvarts miljard. Man har tagit in pengar i form av ersättning för tankning av kontantkort och försäljningen av presentkort men någonstans har pengarna försvunnit. Pengarna har inte nått fram till de olika telefonbolagen utan försvunnit innan de erhållits av mottagaren. Nu återstår att se om konkursförvaltaren kan se vad som gått snett och eventuellt spåra pengarna.

En aktör mindre på kontantkortsmarknaden

Nu när Goyada är borta från kontantkortsmarknaden öppnar man upp för andra med liknande plattformar att växa. Var det så att Goyadas storlek också blev deras fall? Idén är bra och många företag och myndigheter har gett sina anställda uppskattade presentkort som gåvor. Några av de myndigheter som blir drabbade av konkursen är ironiskt nog Skattemyndigheten och Kronofogden. Vad som exakt händer med presentkorten återstår att se.