Vad man söker och tittar på, eller läser om på internet anser många vara mycket privat. Den som vill känna sig riktigt trygg kan använda ett så kallat hemligt läge i sin webbläsare. Det har dock visat sig att inte ens det hemliga läget låter människor få röra sig osedda på nätet.
Chromeanvändare som använt inkognitoläget drabbade
I USA har Google råkat ut för en mångmiljardstämning då användare som använt sig av webbläsaren Chrome och dess inkognitoläge har kunnat spåras. Man har bland annat samlat information från appar och Google Analytics för att kartlägga användarnas beteende på internet. Till sitt försvar hävdar Google att information om att detta skett sänts ut till användare. Nätjätten informerar också om att de naturligtvis kommer att hävda sin oskuld om fallet går vidare till domstol.
Höga skadestånd utkrävs
Det belopp som målsägande vill ha för varje drabbad uppgår till 5000 dollar. Det ger ett skadeståndskrav på hisnade 46,7 miljarder dollar. Chrome är idag en av de webbläsare med högst antal användare. Hur det kommer att gå för tjänsten efter att detta har uppdagats är svårt att sia om nu. Om inte annat ger den nya informationen större insikt i hur exponerad man faktiskt är på nätet.
Kan man surfa helt privat?
Idag är ditt beteende på nätet hårdvaluta för olika företag, men även för politiska partier och andra aktörer. Att tro att ens rörelser online är helt oövervakade är nog aningen naivt. Visst kanske det finns tjänster som är helt privata, men man ska ändå vara försiktig med sin digitala närvaro och tänka på vad man gör och vad man delar med sig av.